HD-Rotatech Kft termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztés

  • Kedvezményezett: HD-Rotatech Kft.
  • A projekt címe: HD-Rotatech Kft. termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztés
  • Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.16-22-2023-02745
  • Szerződött támogatás összege: 127 182 697 Ft
  • A támogatás mértéke: 70%
  • A projekt befejezésének időpontja: 2023.02.21.

A fejlesztés elemeinek bemutatása:

Épületbővítés: a jelenlegi alapterület 552,92 m2-rel növelhető, ezáltal lehetőséget biztosít a dolgozói létszám növekedésére, a munkaterületek további növelésére a CNC megmunkálás, a műanyaghegesztési terület, és a lemezmegmunkálás területén is. Ezeknek a gépesítettségét is javítani kívánjuk, így azok elhelyezésére is helyet tudunk biztosítani. Az épület belmagassága, alaprajza, nyílászáróinak elhelyezése és belső felosztása, összhangban van a végezni kívánt tevékenységgel. A bővített alapterület a lemezmegmunkálási tevékenység helyigényének biztosítására (ami 314,25 m2) valamint a CNC megmunkáláshoz szükséges megnövekedett helyigény biztosítására (ami 177,92 m2) szolgál, valamit egy zárható, elkülönített anyag és termékraktár lesz ezen belül kialakítva (ami 65,75 m2 méretű). A helyiségek kialakításánál, illetve az alaprajz meghatározásánál a belső logisztikai szempontokat is figyelembe vettük, a nyílászárókat elhelyezkedését úgy terveztük, hogy a nyílászárók felesleges szabadon hagyandó területeket ne igényeljenek, a közlekedési útvonalakat és a munkaterületeket, valamint a gépkiosztást már előre megterveztük. Az elektromos hálózatot is ennek figyelembevételével terveztük meg. A munkavédelmi és tűzvédelmi szempontokat a tervezők figyelembe vették. A növekvő hely és a növekvő dolgozói létszám miatt a megnövekedett beltér lehetővé teszi az iroda és szociális blokk bővítését és korszerűsítését, felújítását mind a földszinten, mind az emeleten.

Eszközbeszerzés – CNC megmunkáláshoz: a már meglévő saját erőből beszerzett CNC megmunkáló központunk igazolta, hogy megfelelő tervezői háttérrel a termékek minőségének és a gyártás hatékonyságának biztosítása az átalunk gyártott rotációs öntőformák piacán nagyon sok új lehetőséget nyit meg. A megmunkálható munkadarab méret 850x510x510 mm és maximum 600 kg, ami jól illeszkedik a gyártandó alkatrészek méreteihez. főorsófordulatszám 15000 ford / perc. A gép teljesen körbeburkolt, ami a műhely tisztántartása és balesetvédelmi szempontból kiemelkedően fontos, és ez teszi lehetővé a nagysebességű megmunkálást és a hatékony munkadarab hűtést. A gép energiafelvétele 29 kW, pozicionálási pontossága min. 0,005 mm, ismétlési pontossága min. 0,003 mm, amely megfelel az alkatrészeinkkel szemben támasztott pontossági és felületminőségi elvárásoknak. A gép automatikus szerszámcserélő rendszerrel felszerelt, a meglévő szerszámzat ezen is alkalmazható. Nemcsak saját részre, hanem bérmunka vállalásra is alkalmas műszaki paraméterekkel (pontosság, méret, vezérlés) rendelkezik a gép.

Eszközbeszerzés – Lemezmegmunkáláshoz: a beszerzett lemezmegmunkáló Kraftformer gép és az ehhez kapcsolódó megmunkálószerszámok a rotációs öntőformák gyártása során az eddig nehezen, drágán, és időigényesen elvégezhető műveletek kiváltására alkalmasak. Az öntőformák gyártása során a tervezéskor meghatározott lézerrel vagy vízzel vágó berendezéssel előállított sík lemezalkatrészek domborítását, és bonyolult geometriájú térbeli lemez héjazattá való alakítását lehet elvégezni. Általa két munkafázis is kiválthatóA berendezés beállítása CNC kezelőpanelen keresztül digitálisan történik. Teljesítményfelvétele 5,5 kW, ami az üzemi hálózatról biztosítható. A megmunkálható acéllemez vastagság 6 mm, a munkatér mérete D675 mmxH45 mm, ami megfelel az általában szükséges lemezalakítási igényeknek cégünknél. Az állítható munkaütem a 150-600 db/ perc. A berendezés tartósságát, alacsony meghibásodási valószínűségét és megmunkálási pontosságát autóipari, hajógyártási, repülőgépgyártási referenciák támasztják alá. A beszerzett 4 hengeres motoros hidraulikus hengerítő a lemezmegmunkálási folyamatokat segíti. A 4R HMS 30180 típusú berendezés 3 m hosszú lemezke meghengerítésre is alkalmas, a hengeríthető lemezvastagság a teljes hossz figyelembevételével 4 mm. A teljesítményfelvétel 4,5 kW, ami az üzemi hálózatról biztosítható. A berendezés hidraulikus működtetésű. A gép 4 hengerrel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a hengerelt alkatrészek esetén nem szükséges lemez befűzési ráhagyással számolni, azaz anyagveszteség nincs. A gép gyárilag nyitható hengersorral rendelkezik, ami kúpos alkatrészek előállítást is lehetővé teszi. A beszerzett hidraulikus idom és csőhajlító a rotációs öntőformák gyártásával kapcsolatos profilok és csövek megmunkálását segíti. A HPK 80 típusú gép hidraulikus működtetésű, ezáltal pontos és nagy erőkifejtésre alkalmas, a gyártási folyamatainkban előforduló valamennyi szüksége profilhengerítési műveletre képes. A hidraulikus oldalsó támasztások a hengerelt profilok szabályosságát segítik, a profilvégek egymással szembe futtathatók ki. A teljesítményfelvétel 4 kW, ami az üzemi hálózatról biztosítható. Beállítása, működtetése felhasználóbarát mozgatható kezelőpulton keresztül, digitális kijelzőkkel segítve történik. A kopó alkatrészek, a munkadarabbal érintkező hengerek tartós edzett felülettel rendelkeznek.

A beszerezni kívánt műanyaghegesztő berendezések tekintetében a mobil hevítő asztal és mobil hajlítópad jelentősen felgyorsítja az egyedi szögletes tartályok gyártását, amire jelentősen növekedett megrendelőink igénye. Az eddigi munkamódszer szerint kéz maróval vágtuk ki a hajlítási vonalakat, kézzel hajlítottuk meg a lemezeket, és utána a belső éleket összehegesztettük. Ez a három kézi művelet egy gépi művelettel kiváltható, ami jelentős termelékenységi és minőségi javulást eredményez. A berendezések mobilak, könnyű mozgathatóságuk révén zsúfoltabb helyen is könnyen üzemeltethetők. A teljesítményfelvételük együttesen 7,5 kW, ami az üzemi hálózatról biztosítható. A fűtési rendszer elehetővé teszi 20 mm vastag és 3 m széles anyagok meghajlítását, ami az általunk alkalmazott anyagvastagságokat és hosszúságokat (táblaméreteket) teljesen lefedi. A Munsch MAK 18 S hegesztőextruderek (2 db) a jelenlegi műanyaghegesztő gép kapacitásunkat növelik, és új gépek lévén javítják az üzembiztonságot. Ilyen típusú gépek már működnek a cégnél, és megbízható, sokoldalúan használható, könnyen kezelhető gépnek bizonyultak. A maximális kitolási teljesítmény D4 hegesztőhuzalból 1,8 kg / h, a maximális hegeszthető lemezvastagság 15 mm, ami illeszkedik a cég jelenlegi termékstruktúrájába, vastagabb lemezekre speciális egyéb gépek állnak rendelkezésre. A gépek teljesítményfelvétele (2,2 kW), súlya (4,8 kW) mérete (455 mm) megfelel a műanyaghegesztők igényeinek, és biztosítja a termelékeny, sokoldalú használatot. Felszerelhető a szükséges hegesztőpapucsokkal. renelkezik a szükséges biztonsági funkciókkal, melyek a tönkremenetelt akadályozzák meg (szénkefementes forrólevegő ellátás, beépített hidegindítás elleni védelem).

A teljes beruházás a cég pici versenyképességét növeli, további munkavállalók felvételét és eszközellátottságát is lehetővé teszi, és jelentős új piaci jelenlét erősödést generál a gyorsabb, és minőségben javuló gyártási kapacitás miatt, melyhez az épület bővítés ad megfelelő munkaterületet. A berendezések mérnöki (tervező, karbantartó és termelésirányító munkaköröket, valamint további szakmailag is kihívást jelentő gyártóüzemi munkahelyeket teremtenek. A jelenlegi gyártási kapacitásunk ezt nem teszi lehetővé, partnereink megnövekedett minőségi és mennyiségi igényeit ezek nélkül nem tudjuk kiszolgálni. A beruházások a cég minden fontos piaci területén előrelépést jelentenek: rotációs öntőformák gyártása és lemez és fémmegmunkálás területén saját részre, a fő rotációs öntési tevékenység bővítése érdekében és európai uniós partnereink számlára is, az egyedi hegesztett műanyag termékek gyártása felgyorsul, amely a környezetvédelem és a járműipar területéről érkező megrendelések jobb kiszolgálását teszi lehetővé. Az árbevétel gyors emelkedése, a munkaerő megtartása és létszámnövelése, a bővülő piaci jelenlét a fejlesztések révén a továbbiakban is biztosított lesz, és olyan megrendelések elvállalását, olyan partnerek, piaci igények kiszolgálását is lehetővé teszi, amelyeket eddig nem vállalhattunk el.

További információ kérhető:
HD-ROTATECH Kft.
Cím: 4060 Balmazújváros, Böszörményi út 4403/14
E-mail: hd-rotatech@hd-rotatech.hu